зърно

Украйна е „поставила на пауза“ процедурата в СТО срещу Словакия, Унгария и Полша

Украйна е „поставила на пауза“ процедурата, която започна срещу Словакия, Унгария и Полша пред Световната търговска организация (СТО) във връзка с едностранния отказ на тези страни да допуснат на пазара си украинска селскостопанска продукция, предаде Интерфакс Украйна, позовавайки се на изказване на заместник-министъра на икономиката Тарас Качка.

По думите на Качка това се прави с цел да се даде възможност за постигане на цялостно споразумение със страните от Европейския съюз относно износа на украинска продукция.

Ние смятаме, че този проблем (в търговията – бел. ред) ще бъде решен в следващите седмици и месеци, каза заместник-министърът на икономиката на Украйна.

До 15 септември износът на украинско зърно по суша през Европейския съюз беше обект на ограничения, наложени от Брюксел, поради възраженията на фермерите заради дъмпинг от по-евтините украински продукти.

В средата на миналия месец Европейската комисия реши да не удължава забраната си за внос на зърно от Украйна, която се прилагаше за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България.

Тогава Полша, Словакия и Унгария решиха да наложат едностранно ограничителни мерки за украинския земеделски внос. От своя страна Киев започна дело в СТО срещу трите държави.