Шефчович: 39 еврокомпании са подали заявки за купуване на 16,49 млрд. куб. м газ

39 европейски компании са подали заявки за закупуването на общо 16,49 млрд. куб. м газ, съобщи изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за Зеления пакт. Той оповести резултатите от приключилия в сряда вечер трети търг за съвместно закупуване на синьо гориво, организиран от Европейската енергийна платформа. 

Предложенията на доставчиците са достигнали 18,1 милиарда кубика, уточни еврокомисар Шефчович. Общото предлагане на доставчиците от трите съвместни поръчки възлиза на над 50 млрд. куб. м газ, а общото търсене – на над 34 млрд. куб. м газ.  

Шефчович определи резултата като „отличен и рекорден“:

„Платформата на ЕС непрекъснато дава отлични резултати при общите поръчки и координирането на покупките на природен газ. Това показва, че енергийната платформа на Общността помага на Европа да диверсифицира доставките си на газ извън Русия и според RepowerEU. Когато използваме колективната си тежест, за да договаряме по-поносими енергийни доставки и да поддържаме конкурентоспособността на европейския бизнес, то това наистина работи“.

Шефчович не спомена цени, но посочи, че съвместните поръчки помагат за намаляването им. Той добави, че успехът при газа трябва да бъде използван и като план за неговото повторение за стратегически важни стоки като чистата енергия и суровини. Този въпрос ще бъде сред ключовите теми по време на Диалога за чист преход на 10 октомври.