граница

Форсират изграждането на нов ГКПП със Северна Македония

Оценката на стратегическия проект за изграждане на новия граничен пункт „Струмяни – Берово“ приключва, съобщиха от Областна администрация – Благоевград.

Посещение на мястото за изграждане на новия граничен пункт са направили областният управител Мария Димова – като основен бенефициент, Оценителната комисия от двете страни партньори – България и Република Северна Македония, както и партньорите от Централно митническо управление на Северна Македония. При посещението е установено фактическото състояние на граничната инфраструктура, информират още от администрацията.

Договорът за начало на подготвителните дейности за изграждането на новия граничен пункт между България и Република Северна Македония бе подписан в началото на септември 2022 година.

В съобщението се посочва, че работата на комисията приключва следващата седмица, а до края на октомври ще бъде подписан договор за финансиране на проекта.

Основната цел на проекта е да подобри свързаността в региона и да стимулира икономическия растеж чрез улесняване на трафика на хора и стоки, укрепване на комуникационните връзки и улесняване достъпа до основната транспортна мрежа, съобщават от Областна администрация – Благоевград.

По думите на областния управител Мария Димова, това посещение на място е и възможност да се подчертае важната роля на сътрудничество и съвместни усилия, в посока създаване на по-добро бъдеще и нови възможности за региона, се посочва в съобщението.

За изграждането на новия граничен пункт има споразумение между двете държави от 1999 г., а обявяването му за национален обект улеснява процедурите, които са свързани със Закона за устройство на територията, одобряване на подробни устройствени планове, отчуждаване и др., информират още от администрацията, припомня БТА.