вино

Молдова се стреми да се наложи на световната винена карта

За 22-и пореден път Молдова организира днес и утре в столицата Кишинев станалия вече традиционен двудневен Национален ден на виното.

Провеждащ се винаги през първия уикенд на октомври, той стартира през далечната 2002 г. и включва дегустации на местни вина, представяне на националните традиции на страната, изпълнения на фолклорни и модерни състави и ансамбли и много други събития.

Дори пандемията не успя да прекъсне организирането на фестивала, макар и да го ограничи, но сега той се завръща с нов блясък, в по-голям мащаб и с по-големи амбиции. Официалното му откриване е днес в 11:00 часа с раздаване на награди на местни производители на вино, а за утре е предвидена още една подобна церемония – Търговско-индустриалната камара на страната ще обяви носителя на наградата „Златното буре“. Рекордните 94 производители ще представят продукцията си, а доброто настроение ще бъде поддържано от музика на живо през целия ден.

В рамките на фестивала, организиран от Националната агенция по лозята и виното, всеки следобед са планирани няколкочасови уроци по дегустация на вино, най-вече на местни сортове като фетяска нягра, рара нягра, фетяска алба и фетяска регала, както и обучение по „умерена консумация“.

Организаторите са предвидили и възможности за винени турове до избите на няколко местни производители, сред които и най-големите и популярни – винарна „Крикова“ (Cricova), шато „Пуркар“ (Purcari) и винарна „Милещи Мичи“ (Milestii Mici), пише БТА.