Нобел

Клаудия Голдин е носителката на Нобеловата награда за икономика

Клаудия Голдин е носителката на Нобеловата награда за икономика за тази година. 

„Американската икономистка и историчка получава Нобеловата награда за това, че подобри разбирането ни за резултатите на пазара на труда на жените“, съобщи в понеделник Кралската шведска академия на науките, предаде Ройтерс.

„Тазгодишният лауреат по икономически науки, Клаудия Голдин, предостави първото изчерпателно описание за доходите на жените и участието им на пазара на труда през вековете. Нейното изследване разкрива причините за промените, както и основните източници на продължаващата полова разлика“, се казва още в изявлението на огранизацията, раздаваща наградите, визирайки факта, че мъжете получават по-високи възнаграждения от жените на сходни позиции. 
Голдин е професор в Харвардския университет в Съединените щати и служи като съдиректор на Групата за изследване на пола в икономиката към Националното бюро за икономически изследвания, американска частна организация с нестопанска цел. Наред с други въпроси, нейната работа обхваща жените в пазара на труда и разликата в заплащането между жените и мъжете. 

Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел, е последната от тазгодишната серия от Нобелови награди и е на стойност 11 милиона шведски крони (999 137 долара).

Наградата за икономика не е една от първоначалните награди за наука, литература и мир, създадени по волята на изобретателя на динамит и известен бизнесмен Алфред Нобел. Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Тя не присъства в завещанието на Алфред Нобел, макар получателите ѝ да се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония. Паричната награда е еквивалентна с тази на другите награди и е на стойност 11 милиона шведски крони (999 137 долара).

Победителите в миналото включват множество влиятелни мислители и академици като Фридрих Август фон Хайек, Милтън Фридман и наскоро – американския икономист Пол Кругман.

Миналата година трио от американски икономисти, включително бившият председател на Федералния резерв Бен Бернанке, спечели наградата за изследването си за това как регулирането на банките и подпомагането на фалиращите кредитори с публични пари може да предотврати още по-дълбока икономическа криза, като Голямата депресия от 30-те години на миналия век.