Украйна

Белгия ще използва данъчните приходи от замразени руски активи в подкрепа за Украйна

Белгия планира да използва приходите от корпоративен данък върху печалбите, генерирани от замразените руски активи в Европейската клирингова къща – Euroclear, за да помогне на Украйна, съобщават Блумбърг и „Файненшъл таймс“. 

Повечето от замразените активи на Руската централна банка за над 200 млрд. евро се държат в Европа, като по-голямата част от тях се намират в сетълмент гиганта Euroclear SA в Белгия. Тези постъпления подлежат на 25-процентен корпоративен данък в Белгия.

Белгийският премиер Александер де Кро заяви в сряда след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, че страната ще стартира фонд в размер на 1,7 млрд. евро за подпомагане на финансирането на Украйна по време на войната ѝ с Русия.

„Източникът на тези средства са милиардите руски активи, които са замразени в Белгия“, каза той пред репортери в Брюксел, добавяйки, че парите ще бъдат използвани за закупуване на военно оборудване и за хуманитарна подкрепа.

В по-широк план ЕС, заедно с държавите от Г-7, все още обсъждат план за данъчно облагане на печалбите, генерирани от блокираните руски суверенни активи и насочване на приходите към Киев.

В сряда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън подкрепи идеята, като я нарече „разумно предложение“, което се различава от действителното изземване на средства, съобщава Блумбърг.

В тази връзка Александер де Кро изрази надежда, че ЕС скоро ще вземе решение относно плана.