Китай е спестил 10 млрд. долара, купувайки евтин петрол от санкционирани износители

Китай вероятно е спестил 10 милиарда долара от внос на суров петрол от началото на годината досега, тъй като е внесъл рекордни обеми по-евтин петрол от Русия, Иран и Венецуела – и трите държави, които се намират под санкциите на САЩ и Запада, показва анализ на агенция Ройтерс. 

Тъй като международните референтни петролни цени се повишиха от юли насам поради ограничаване на доставките, Китай успя да спести милиарди щатски долари, възползвайки се от по-евтин внос от трите износителя на петрол, намиращи се под санкции.

Според анализа на Ройтерс, базиращ се на данни от проследяващите корабни потоци Kpler и Vortexa, Китай е внесъл рекордно голям обем от 2,765 млн. барела на ден суров петрол от Русия, Иран и Венецуела в периода между януари и септември тази година

Ако Китай беше закупил тези количества от несанкционирани износителки на петрол, щеше да плати 10 милиарда долара повече за вноса на суров петрол, показват изчисленията на Ройтерс.

Предполага се, че този внос представлява 25% от общите покупки на китайски суров петрол през първите девет месеца на 2023 г.

Русия, Иран и Венецуела съставляват около 21% от вноса на суров петрол в Китай през същия период на 2022 г. и само 12% през същите месеци на 2020 г.

Въпреки по-високите цени на петрола през последните месеци и по-малките отстъпки на руския суров петрол спрямо международните показатели, Русия остава най-големият доставчик на суров петрол за Китай. 

През първата половина на 2023 г. китайският внос на руски суров петрол е бил средно 2,13 млн. барела на ден, което помогна на Русия да измести своя партньор от „ОПЕК +“  Саудитска Арабия от първото място като най-голям доставчик за водещия вносител на суров петрол в света досега тази година, показват оценки на „Файненшъл таймс“, базирани на данни от китайските митници. 

Китай също така увеличи вноса на суров петрол от Иран на фона на засилената конкуренция с Индия за евтин руски петрол и по-смекченото прилагане от началото на годината досега на санкциите на САЩ върху търговията с ирански петрол.