МВФ: Конфликтът Израел – „Хамас“ е „нов облак“, помрачаващ икономическите перспективи

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в четвъртък, че конфликтът между Израел и „Хамас“ е „сърцераздирателен“ и заплашва да помрачи и без това охладените глобални икономически перспективи, предаде Ройтерс.

„Ние следим внимателно как се развива ситуацията, как се отразява най-вече на петролните пазари“, каза Георгиева на брифинг в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка в Маракеш, Мароко. 

Тя отбеляза, че е имало известни флуктуации при цените на петрола и реакции на пазарите, но е твърде рано да се прогнозира икономическото въздействие.

„Много ясно, че това е „нов облак“ на не най-безопасния хоризонт за световната икономика, „нов облак“, който затъмнява този хоризонт и, разбира се, не е необходим“, каза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева също така посочи, че нараства консенсусът в дискусиите за преструктуриране на държавния дълг по въпроси като сравнимостта на третирането на частни и публични кредитори.

Тя подчерта и важността на продължаване на битката с инфлацията:

„Лихвените равнища в много развити страни се повишиха, но инфлацията все още не се е понижила до целевите нива. Освен ценова стабилност, борбата с инфлацията  е предпоставка за растеж на най-бедните“.

Кристалина Георгиева отбеляза, че ценовата стабилност е от изключителна важност, дори при положение че повишаването на лихвите означава крехкият икономически растеж „да се залее със студена вода“.

Управляващият директор на МВФ подчерта и необходимостта за запазване на стабилността на финансовите пазари, „които, както видяхме в последните седмици и особено в САЩ и ЕС, се свързват с очакването, че високите лихвени проценти ще останат за по-дълго време“.

Връщането на фискалната политика е друг важен приоритет, така че да се осигури пространство за действие. „Необходимо е затягане и преориентиране на държавните разходи“, каза още Кристалина Георгиева.