ЕИБ

ЕИБ предоставя 450 милиона евро за изграждане на гигафабрика за батерии във Франция

Европейската комисия обяви в четвъртък, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е одобрила инвестиция на стойност 450 милиона евро за френската операторска компания AESC за изграждането на гигафабрика за електрически батерии в Дуе, Франция.

От обещаните средства 337,2 милиона евро ще бъдат директни заеми за проекта и 112,8 милиона евро индиректни заеми за банките, които са част от проекта.

Очаква се фабриката да повиши производствения си капацитет от 9 гигаватчас (GWh) през 2025 г. на 24 GWh до 2030 г., като съхраняваната от батериите енергия ще помогне за захранването на 200 хиляди електрически превозни средства на френската автомобилна компания „Рено“ (Renault) през всяка една година от 2025 г. нататък, когато гигафабриката ще започне работа.

Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони посочи, че „тази инвестиция за производството на батерии за електрически превозни средства трябва да създаде хиляди работни места в Северна Франция, като същевременно насърчава прехода към климатична неутралност“.