петрол

Петролът Брент поскъпва над $90 за барел за пръв път от началото на конфликта Израел – „Хамас“

Петролните фючърси поскъпват с над 5%, като петролът Брент се търгува над 90 долара за барел за пръв път от началото на въоръжения конфликт между Израел и военната групировка „Хамас“, който конфликт засилва геополитическите рискове в Близкия изток и потенциалните рискове за нарушаване на петролните доставки в региона.

За днешното рязко поскъпване на „черното злато“ допринася израелското предупреждение към 1,1 млн. палестинци, живеещи в град Газа и северната част на ивицата, да напуснат района поради предстоящо пълномащабно сухопътно настъпление.

Външният министър на Иран пък отправи остро предупреждение, предполагайки, че подкрепяните от Техеран ливански екстремисти от „Хизбула“ могат да отворят нов фронт в продължаващия конфликт между Израел и „Хамас“, ако блокадата на Газа продължи.

Ден по-рано Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че „рязката“ ескалация на напрежението в Близкия изток е поставила световните пазари на петрол „на ръба“, тъй като регионът представлява повече от една трета от световната петролна търговия по море.

Цените на петрола се очаква да достигнат 100 долара за барел поради настоящата ситуация в Близкия изток, каза от своя страна иранският министър на петрола Джавад Оуджи, цитиран от информационната агенция на министерството Шана.

„Позовавайки се на последните събития в Близкия изток, Оуджи каза: „Предвижда се цените на петрола да достигнат 100 долара за барел на световните пазари“, съобщи Шана.