ЕС

ЕС ще се стреми да облекчи митата на САЩ за металите на среща на върха в петък

Европейският съюз ще се опита тази седмица да предотврати връщането на митата върху металите от ерата на американския президент Тръмп и да намали отрицателното въздействие на „Закона за намаляване на инфлацията в САЩ“ (IRA) и свързаните с него субсидии за електрически превозни средства.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин в петък на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел за еднодневна среща на върха, предназначена да покаже трансатлантическо единство по отношение на Украйна и различни икономически теми, съобщава Ройтерс.

Ще бъде предложено съвместно изявление относно стъпките за справяне с глобалния свръхкапацитет на стомана и алуминий и за насърчаване на устойчиво производство.

Вашингтон поиска от Брюксел да предприеме действия срещу китайските производители на стомана в замяна на избягване на повторното налагане на митата от ерата на Тръмп върху стоманата и алуминия, внася от Ес, като краен срок за постигане на споразумение е края на октомври, отбелязва Ройтерс.

Редица държави от ЕС, които ще трябва да се съгласят на постигането на сделка, подчертаха на срещи миналата седмица, че мерките трябва да отговарят на правилата на Световната търговска организация (СТО), които изключват налагането на мита на трети страни като Китай, както настояват от САЩ, преди разследване за идентифициране прекомерни субсидии или дъмпинг.

Двете страни също така се опитват да съгласуват въглеродната гранична тарифна система на ЕС с подхода на САЩ за насърчаване на екологизирането на икономиката чрез субсидии.

Тези субсидии, предимно в IRA, раздразниха страните от ЕС, защото съдържат изисквания за местно съдържание. Например, потребителите в САЩ имат право на данъчни облекчения до 7500 долара, ако закупят електрическо превозно средство, но само ако окончателното му сглобяване е било в Северна Америка. Половината от данъчното облекчение зависи от добива или обработката на критични минерали, извършвана в страна, с която САЩ имат споразумение за свободна търговия.

ЕС се надява, че срещата на върха ще доведе и до споразумение относно критичните минерали като кобалт, графит, литий, манган и никел, което ще бъде от полза за доставчиците от съюза. Износът на ЕС за Съединените щати на тези минерали или продукти, които основно ги съдържат, възлиза на общо 3,5 млрд. евро (около 3,7 млрд. долара) през 2022 г., показват данни на Евростат, цитирани от Ройтерс.