рубла

Руската рубла отслабва въпреки въведения капиталов контрол

Руската рубла леко пада в днешната предиобедна търговия въпреки наложения от властите капиталов контрол, по силата на който определени износители биват задължени да продават част от чуждата си валута на вътрешния пазар, предаде Ройтерс.

Около 10 ч. местно време рублата губеше 0,2 на сто спрямо долара до 97,47 рубли, но оставаше доста под достигнатите миналата седмица нива от 102,35 рубли за долар. Спадът й спрямо еврото беше от 0,5 на сто до 102,64 рубли, а спрямо юана остана без промяна на ниво от 13,31 рубли.

От днес 43 групи компании износителки ще трябва да депозират не по-малко от 80 на сто от приходите си в чужда валута в руски банки, след което в рамките на две седмици ще трябва да продават поне 90 на сто от тези си приходи на вътрешния пазар, предаде БТА.

Това означава, че поне 72 на сто от приходите на тези компании трябва да бъдат продавани, казва Алексей Антонов от „Алор брокер“. „Това не е много, през някои месеци те са продавали и много повече, което значи, че подкрепата за рублата остава ограничена“.