google

Руското дъщерно дружество на Google е обявено в несъстоятелност от съд в Москва

Руското дъщерно дружество на Google е обявено в несъстоятелност от съд в Москва, като това става факт повече от година след началото на производството, съобщи агенция РИА, цитирана от Ройтес.

От технологичния гигант Google не отговориха веднага на искане на Ройтерс за коментар на решението.

Руското подразделение на Google на компанията-майка Alphabet Inc. обяви фалит през лятото на 2022 г., след като властите запорираха банковата му сметка, което направи невъзможно плащането на служители и доставчици. Безплатните услуги обаче, включително търсенето и YouTube, продължават да работят.

Москва многократно се сблъсква с чуждестранни технологични компании относно съдържание, цензура, данни и местно представителство в тлеещ спор, който се засили, след като руската армия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Руското дъщерно дружество на Google е подложено на натиск в страната, защото не успя да изтрие съдържание, което Москва смята за незаконно, и за ограничаване на достъпа до някои руски медии в YouTube.

Въпреки че Кремъл е забранил някои платформи, включително Twitter и Facebook, досега не е блокирал достъпа до услугите на Google, отбелязва Ройтерс.