Кризата в Близкия изток може да оскъпи петрола над 100 долара за барел

Световната банка предупреди в понеделник, че ескалация на конфликта в Близкия изток може да повиши цените на петрола до диапазона от 93 до 102 долара за барел през четвъртото тримесечие на годината при сценарий за „малко нарушаване“ в доставките.

Според същия доклад „Развития и перспективи на стоковите пазари“ СБ прогнозира, че при сценарий на „среден срив“ в доставките, подобен на този по време на войната в Ирак през 2003 г., цените на петрола могат да се повишат първоначално с 21% до 35%, което ще оскъпи черното злато до между 109 и 121 долара за барел. 

При сценарий обаче за „голямо нарушаване“ на доставките, сравнимо с това по време на войната Йом Кипур от 1973 г. (война, водена от коалиция на арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, срещу Израел), цените на петрола могат да се изстрелят до между 140 и 157 долара за барел.

„Независимо от тези рискове, цените на петрола биха могли да се понижат в резултат на спад в търсенето от страна на Китай, което може да се развие като част от по-широко забавяне на глобалната икономическа активност. Цените на петрола може също така да се повишат, ако Саудитска Арабия и Русия запазят своите доброволни производствени съкращения и през 2024 г. или ако производството на шистов петрол в САЩ бъде ограничено в старта на следващата година“, се добавя в доклада.

Междувременно петролът поевтинява през първата половина на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите изглежда предпазливи преди тазседмичното решение на Федералния резерв на САЩ за лихвените проценти и данни за производствената дейност от Китай.

Фючърсите на петрол Брент се понижават към 14.00 часа българско време с 1,1% към 89,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI – с 1,5% към 84,30 долара за барел.

Цените на петрола се повишиха за кратко в края на петъчната търговия на фона на ескалацията на военния конфликт между Израел и „Хамас“, но след това обърнаха посоката, тъй като сухопътната инвазия на израелските сили в Ивицата Газа беше широко очаквана и изглежда вече беше калкулирана от пазарните участници.

Все пак петролните пазари остават на ръба на с оглед на страховете от разширяване на конфликта в Близкия изток, което може да доведе до нарушаване на доставките.