газопровод

Решаваща фаза на преговорите за експлоатация на първото кипърско газово находище

В критична и решаваща фаза са преговорите между правителството на Кипър и компанията „Шеврон“ за експлоатацията на първото кипърско газово находище „Афродита“. Високопоставен представител на американския гигант ще се срещне днес в Никозия с президента Никос Христодулидис и министъра на енергетиката Георгиос Папанастасиу.

Директорът на „Шеврон“ за проучване и производство за Близкия изток, Африка и Южна Америка Клей Неф се намесва само часове преди в неделя да изтече крайният срок за разрешаване на спора между Никозия и компанията за разработването на находището „Афродита“.

Продължаващите разногласия между двете страни са по технически и икономически параметри на актуализирания план за развитие на кипърското газово поле.

През месец май „Шеврон“ представи новия вариант на правителството в Никозия за одобрение, но то го отхвърли в края на август.

Приоритетът на Кипър е да защити собствения си национален интерес и постигането на енергийна независимост, както и да гарантира евтина енергия за гражданите, коментира през седмицата енергийният министър Георгиос Папанастасиу.

Според него с новия план международният консорциум иска да намали разходите и инвестициите си, и да увеличи максимално печалбата си.

Първото кипърско находище „Афродита“ бе открито преди 12 години и е с прогнозни запаси от около 125 млрд. куб. метра природен газ.