изкуствен интелект

Байдън регулира със закон AI, изпревари с 2 години Европа в контрола над новата технология

Указ за регулирането на изкуствения интелект (AI) подписа в понеделник президентът на САЩ Джо Байдън. Законът е най-амбициозният опит на правителството да насърчи иновациите и да отговори на опасенията, че процъфтяващата технология може да изостри пристрастията, да измести работниците и да подкопае националната сигурност, пише “Вашингтон пост”.

Целта – да се постави под контрол бързо развиващата се технология. Байдън обяви, че заповедта ще изисква от компаниите да докажат, че техните системи са безопасни, а Министерството на енергетиката трябва да се увери, че AI не представлява химически, биологични или ядрени рискове. Освен това САЩ планират да разработят “променящи играта киберзащити”.

Документът ще се съсредоточи върху потенциалната злоупотреба с технологията за измами, а Министерството на търговията ще подпомогне усилията за ясно обозначаване на генерирано от AI съдържание. Обръща се внимание и на правата за поверителност. “Трябва да бъде гарантирано, че AI се използва в полза на потребителите и в защита на работниците”, каза Байдън.

С началото на седмицата групата от водещи демократични икономики Г-7 също обяви отделен необвързващ кодекс за овладяване на AI, отбелязва европейското “Политико”. По инициатива на Обединеното кралство в сряда стартира и двудневна среща на високо равнище по темата. На нея присъстваха вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Първите в света регулации на AI бяха обявени през юни т.г. от Европейския парламент. Очаква се законите да бъдат готови до декември, а да влязат в сила до 2 г.

Концентрацията на фокусирани върху AI геополитически събития тази седмица подчертава битката на западните правителства кой да е лидер в технологичната надпревара, която едновременно възхити и разтревожи техните граждани. Залогът е кой ще контролира бъдещото развитие на технологията, която събуди надежди за драматичен напредък в области като медицината, но предизвика и страхове, че може да подкопае демокрацията и дори да започне ядрена война.