зимни гуми

Скок в цените на гумите, колко ще ни струва подготовката за зимата?

Експертите по пътна безопасност напомнят, че наближава периода, в който трябва да подменим летните гуми със зимни. На прага на зимата все повече шофьори у нас вече се замислят за смяна на своите автомобилни гуми и разбира се, при избора един от основните фактори е цената.

Анелия Стоянова сменя гумите на служебния си автомобил всяка зима. „Винаги според сезона се сменят при нас, в нашата компания гумите. Ние ползваме отдавна услугите на този център и сме много доволни, работят много добри специалисти и винаги разчитаме на техните съвети“, казва тя.

А съветът на специалистите е да се възползваме от този период на годината. „Клиентите са още плахи и очакват да видят какво ще е точно времето занапред, но като цяло по-топло няма да става – време си е за самата смяна на гуми. Хубаво е повечето клиенти и потребители да дойдат малко по рано, за да избегнем опашките и да е по-лесно за нас и за тях също – да не им губим времето. Може би в началото на следващия месец ще бъде най-големия наплив. Особено и тогава, ако застудеят още малко температурите ще има големи опашки“, обясни Симеон Тракийски, продавач-консултант на автомобилни гуми.

И тази зима обаче гумите поскъпват. „Има известно увеличение. То се забелязва в цените на всички неща и при гумите се забелязва. Аз смятам, че е в рамките на нормалното това увеличение“, допълни Стоянова.

„В масовите размери спрямо десетина процента от предходната година имат разлика“, каза Тракийски.

Проверка на NOVA в магазини и центрове показа, че цените на средните класове зимни гуми варират между 100 и 120 лв. Отделно от това трябва да си приготвим пари и за смяната.
„Цените са от 15-17-18 лв. на гума с баланса“, каза Тракийски.

А на какви гуми ще се спрем е въпрос на личен избор. „Лично моето мнение е, че българите вече гледат повече качеството, но все пак си има хора и които гледат и цената. Има и такива гуми в среден клас, които ще ви свършат доста добра работа. Нали, съответно може би ще изкарат малко по-малък пробег, но това при всеки човек е индивидуално“, обясни продавач-консултантът.

Някои клиенти избират всесезонните. „Малко компромисен вариант, който е за автомобил, които няма изключително голям пробег, ако се движи изключително много автомобила с повечко пробег няма да ви свърши същата работа – както зимна, така и както лятна“, съобщи той.

Но експертите са категорични, че не трябва да караме с летни гуми през зимния сезон. „По-лош спирачен път. Като цяло със зимната гума при студени условия ще спрете доста по-лесно отколкото с лятната. Зимната гума работи под 10 градуса, а лятната гума работи над 10 градуса каучука, така че вече си му е време“, посочи Тракийски.