пазар

30% по-скъпи плодове и зеленчуци за зимнината тази година

Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази година. Това установи проверка на NOVA. Да си купим готови консерви от магазина или да си приготвим домашни? В разгара на сезона за приготвянето на туршии, компоти и лютеница предвидливо домакините правят последния избор от сергиите на пазара. За Руска Аврейска приготвянето на зимнина в домашни условия е традиция.

„Шарената туршия – тази, която е с моркови, зеле, карфиол, лютеницата, печени чушки, още да говорим ли? По-скъпо ще е от миналата година, защото повече е внос. Затова и част от домакинствата се отказват да затварят буркани. Може би едно 30% е по-скъпо. Очакват хората, които ще правят зимнина очакват, че ще поевтинеят, но аз не изчаках. Няма и да правя. Досега съм правила, на тази година няма да правя. Всичко е толкова скъпо, че въобще нямам думи“, казва Аврейска.

На пазара в момента килограм зеле е 1,50 лв. По 2,50 лв са чушките и краставичките тип „корнишони“. Домати се търгува от 1,60 до 4 лева за килограм.

„Тя консервата засега е най-евтина. От нея взимат повече. Тя предимно се прави в буркани. Сега в момента е 1,50, а беше 1 лв, 1,20 лв“, обяснява Ивайнка Пейчинова, производител на зеленчуци.

Иванка Пейчинова твърди, че стоката, която продава е собствено производство. Отглежда зеленчуците в село Куртово Конаре. Тази есен вдигнала цените, но минимално. „Торовете, отровите, семената също са скъпи. За това за нас, това което го продаваме мислим, че е на нивото“, допълни тя.