Асен Василев:

Асен Василев: Бюджетът за 2024 г. се прави при прогнозен БВП от 205 млрд. лева

Министерството на финансите работи по няколко варианта на бюджет за 2024 година. През първата половина на ноември ще бъдат приети данъчните закони и към 15 ноември проектобюджетът ще бъде представен за обществено обсъждане. Ще държим той да е с 3 процента дефицит към БВП на начислена основа, а на касова основа – 2,5 на сто, както ще е и тази година, каза пред БНТ министърът на финансите Асен Василев.

Бюджетът за 2024 г. ще се прави при прогнозен БВП от 205 млрд. лева, инфлация под 5 процента (по-близо до 4 на сто) и ръст на доходите между 10 и 15 процента, допълни той.

През 2024 г. оставаме с текущите данъчни ставки, някъде ще има затягане на събирането на данъци, каза Василев.

Към момента събирането върви много добре. Събрали сме 16 процента повече от миналата година Данните за ДДС се подобряват и сега дефицитът по КФП е 0,8 на сто на сто, като до края на годината дефицитът ще е малко под 2,5 процента.

Очакваме нивото на държавен дълг към БВП да падне до края на година и догодина да е в рамките на 22-23 процента от БВП.

До края на годината „Лукойл“ трябва да  плати над 400 млн. лева данък за тази година. Данък печалба за компанията е 60 процента, освен всичко друго, което плащат. „Газпром“ още не е реагирал на решението на правителството да събира допълнителната такса от 20 лева на мегаватчас и дали ще я плаща, ще стане ясно на 14 ноември, каза министърът.