Газът в Европа поевтинява към 46 евро за мегаватчас

Природният газ в Европа поевтинява в понеделник с над 4% към 46 евро за мегаватчас с оглед на необичайно топлото за сезона време и запълнените на близо 100% газохранилища на стария континент.

Освен това сякаш отслабват опасенията на инвеститорите относно прекъсвания на доставките на газ в резултат на военния конфликт между Израел и „Хамас“.

Към 14.00 ч. българско време декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 4,5% към 45,90 евро за мегаватчас, пробивайки под нивото от 46 евро за пръв път от 12-ти октомври насам.

Газовите хранилища в Европа са почти напълно запълнени, докато регионът е все по-близо до зимния сезон. В същото време в Западна Европа се очаква по-меко от обичайното време до средата на ноември, което би намалило търсенето на горива за отопление, тъй като се очакват по-високи температури в много части на континента.

Междувременно доставките на природен газ от Израел за Египет бяха възобновени. Веднага след избухването на конфликта с „Хамас“ на 7-и ноември Израел се наложи да затвори от съображения за сигурност своето находище „Тамар“ в Средиземно море.

Въпреки това обаче вносът на газ в Египет остава сравнително нисък – по 250 млн. куб. фута на ден, за разлика от обичайните 800 милиона.