Частният сектор в еврозоната се свива с бързи темпове

Дейността в частния сектор в еврозоната се е понижила с най-бързия си темп от близо три години заради резкия спад на придобиванията на фона на все по-мрачните икономически перспективи, предаде ДПА. 

Окончателният композитен индекс на мениджърите по поръчките на Хамбургската търговска банка (HCOB) е бил 46,5 пункта през октомври и съответства на първоначалните прогнози. Това се посочва в окончателните резултати  от проучването на мениджърите по доставките на „Стандарт енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global), публикувано днес. Показателят се е понижил спрямо 47,2 пункта през септември, като това е най-големият спад от близо три години. Свиването в равнищата на заводското производство съответства на регистрираните нива през септември, докато секторът на услугите е отчел по-сериозен спад.

Индексът на мениджърите по доставките в сектора на услугите е намалял до 32-месечен минимум от 47,8 пункта през октомври в съответствие с първоначалните прогнози, спрямо 48,8 пункта през септември. Резултатът остава под неутралните 50 пункта за трети пореден месец.

Новите поръчки, както за стоки, така и за услуги, са спаднали в най-бърз си темп от май 2020 г. Поръчките от чужбина са регистрирали едно от най-значителните си понижения от 2014 г., откакто има налични данни.

Поради по-малкия натиск върху производствения капацитет компаниите са преустановили набирането на персонал. В резултат на това заетостта е била в застой,  с което се слага край на продължилото 32 месеца създаване на нови работни места.

Бизнес доверието продължава да е слабо въпреки лекото подобрение спрямо септемврийския 10-месечен минимум.

Темпът на растеж на оперативните разходи е бил под отчетения през септември 4-месечен максимум. Инфлацията на производствените цени е била най-ниската от февруари 2021 г.

С изключение на Испания са регистрирани спадове във всички страни в еврозоната. Германия и Франция са продължили рязкото свиване, а Италия е регистрирала най-големия спад от повече от година.

Отразявайки спадовете както в производството, така в услугите, германският частен сектор се е свил за четвърти пореден месец през октомври. Окончателният композитен индекс на Хамбургската търговска банка се е понижил до 45,9 пункта през октомври спрямо 46,4 пункта през септември. Предварителната прогноза бе за 45,8 пункта. Индексът в сектора на услугите се е свил от 50,3 пункта през септември и първоначалната прогноза за 48 пункта.

Френският частен сектор е показал леки признаци на подобрение след септемврийското свиване на дейността, което е било най-голямото от около три години. Окончателният композитен индекс на мениджърите по поръчките на Хамбургската търговска банка е бил 44,6 пункта през октомври или  малко над септемврийския 34-месечен минимум от 44,1 пункта. Предварителната прогноза бе за 45,3 пункта. Индексът в сектора на услугите е бил 45,2 пункта през октомври спрямо 44,4 пункта през септември и прогнозата за 46,1 пункта.

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките на Хамбургската търговска банка в италианския частен сектор е спаднал до едногодишен минимум от 47 пункта спрямо 49,2 пункта през предходния месец. Индексът за бизнес дейността в сектора на услугите е бил 47,7 пункта спрямо 49,9 пункта през септември. 

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките на Хамбургската търговска банка в испанския частен сектор е бил 50 пункта спрямо 50,1 пункта през септември. Индексът на мениджърите по доставките в сектора на услугите е бил 51,1 пункта през октомври, което е растеж спрямо 50,5 пункта през предходния месец.

„Като цяло брутният вътрешен продукт на еврозоната може да се понижи през четвъртото тримесечие“, каза главният икономист на Хамбургската търговска банка Сайръс де ла Рубия.