данъци

Част от данъчните промени „удрят“ финансово най-уязвимите българи

Промени в няколко данъчни закона одобри правителството на извънредно заседание в понеделник. Очаква се промените, подготвени от финансовото министерство, които бяха обявени за обществено обсъждане в края на септември, да бъдат внесени в четвъртък в парламента.

Няколко са идеите, които се предлагат.

Сред тях са въвеждане на ПОС терминали, плащане на заплати по банков път, по-високи от минималните заплати в заведенията с категория над 2 звезди; да не се плаща сметка, ако на клиентите не бъде представена касова бележка (фискален бон), възможност на гражданите да приспадат до 100 лв. месечно от платения от тях ДДС и др. Сред промените обаче е и приравняването на гражданските договори (за поръчка, изработка, за работа по проекти, свободни професии и др.) с трудовите.

За тях се предвижда още увеличаване на осигуровките, както и отпадането на нормативно признатите разходи. Сега те са в рамките на 25% от получения доход.

Срещу тази идея реагираха работодателските синдикати, както и работодателските организации, но и много работещи по подобен начин.

Защо обяснява пред ДН Благослав Михайлов, създател на платформата „Стража“, която следи работата на Народното събрание, но и работещ по проекти с граждански договори. Според него, така ще бъдат „ударени“ финансово най-уязвимите работещи българи.