сателитна телевизия

Собственикът на “Виваком” взема и “Булсатком” в сделка за 127 млн. евро

Продажбата трябва да се одобри от регулаторите, но А1 и “Йетел” искат да бъде спряна

Нова голяма сделка се подготвя на телекомуникационния пазар у нас. В четвъртък от “Юнайтед груп” – собственик на “Виваком”, обявиха, че са сключили договор за придобиването на “Булсатком”.

Сделката била част от дългосрочната стратегия за разширяване и укрепване на пазарното присъствие на “Юнайтед груп” в България.

“Придобиването на “Булсатком” е поредният важен етап от дейността ни в България – ключов пазар за нашата стратегия за растеж. Затвърждаваме нашия ангажимент да предлагаме на българските  потребители най-качествените продукти и услуги и ще продължим да инвестираме в инфраструктура, технологии и съдържание”, посочва Виктория Боклаг – главен изпълнителен директор на “Юнайтед груп”.

Главният изпълнителен директор на “Виваком” Николай Андреев пък е убеден, че сделката е чудесна възможност за “Булсатком” да се възстанови и да ускори по-нататъшното си развитие. С тази инвестиция ще подобрим значително и услугите на настоящите клиенти на компанията, допълва Андреев.

Продавач на “Булсатком” е бизнесменът Спас Русев. През лятото на 2021 година стана ясно, че той е придобил оператора чрез дружеството си “Вива корпорейт България”. През декември миналата година пък стана ясно, че “Юнайтед груп” е отпуснал 127 млн. евро на дружеството на Спас Русев за придобиването на “Булсатком”. Срещу част от предоставените средства имаше споразумение “Юнайтед груп” да вземе мобилните станции и оптичната мрежа на “Булсатком”. В началото на 2022 г. управителят на компанията Петър Ризов коментира, че финансирането със средства на “Виваком” е стандартна бизнес практика, прилагана в хиляди сделки по света.

Сега обаче се оказва, че всъщност собственикът на “Виваком” купува изцяло доставчика на телевизия.

През пролетта на тази година А1 и “Йетел” се обявиха против сделката и поискаха КЗК да я спре. Един от мотивите бе, че ако тя се осъществи, “Юнайтед груп” ще има над 60% от пазара на платена телевизия. Друг мотив бе, че дружеството на Спас Русев не е поискало одобрение на сделката, каквото е задължително, когато оборотите на концентриращите се бизнеси надхвърлят 25 млн. лв.

Антимонополната комисия стартира проверка по придобиването, но и досега не е ясно дали има резултат от нея. От Комисията за регулиране на съобщенията пък обявиха, че всяка потенциална концентрация налага необходимостта от внимателно разглеждане, за да не се стигне до появата на предприятие с господстващо положение, което ще е в ущърб на конкуренцията и потребителите.

От “Виваком” реагираха, че искането за спиране на сделката за “Булсатком” е необосновано, безпочвено и абсурдно. И допълниха, че преди стъпването на “Юнайтед груп” в България конкурентите се били фокусирали върху високите си печалби.

Продажбата на “Булсатком” започна през лятото на 2021-а, кандидати бяха PPF – собственикът на “Йетел”, Спас Русев и Пламен Генчев. На практика през лятото на 2021 г., когато се появява официалното съобщение, че Спас Русев е придобил “Булсатком”, липсва реална смяна на собствеността. От справка в Търговския регистър по-късно става ясно, че всъщност Русев е станал собственик на регистрираната във Великобритания “Булсатком инвестмънт лимитид” – компанията, която е собственик на българското дружество.