ресторант

Ресторантьорите в неизвестност – ще оцелее ли 9% ДДС, ще има ли данък бакшиш

Да се удължи ли данъчният бонус за ресторантьорите и приложим ли е в България данък бакшиш?

Според експерти в бранша е необходим анализ на ставката от 9% ДДС, въведена като антикризисна мярка.

Никой не мисли системно, мисли се на парче, смята Желязко Каракашев, ресторантьор и преподавател в Колежа по туризъм към Икономическия университет във Варна.

„В държавната администрация са специалисти по макроикономика. За тях са едни числа. Никой не се напряга да седне да изследва структурата на ценообразуването в ресторантьорството, за разлика от търговията“, коментира Каракашев пред БНР. „Не вникват в детайлите“, отправя критики той.

„В цяла Европа, може би около 80%“ ресторантите са на собствен режим“, изтъква Каракашев.

Обектите в страната не са еднакви, не всички ресторанти са като в София и Варна, допълва той и прогнозира, че докато в столицата ресторантите ще продължат да печелят, то много от тях в страната „ще умрат“.

Никой не е изчислил косвените последствия от спирането на един ресторант, а в страната ресторантите са много, посочва още Желязко Каракашев. По думите му, „когато ДДС е 9%, работиш спокойно“, а „държавата трябва да си гони некоректните“.

„Заради некоректните да убият малките, няма справедливост.“

Според Каракашев предложението за облагане на бакшишите няма аналог.

„Асен Василев, освен данък донос, измисли и данък просия. Това за бакшиша си е чиста просия“, изрази мнение икономистът и бивш депутат Мика Зайкова пред БНР.

„Това не е екзотика, а направо порнография. Асен Василев няма пари и се чуди как допълнително да издои бедния български народ. Вече има намерение да вдигне данъка върху апартаментчетата, дето ги обитаваме от време оно. Панелките с 30-40-60%, а по-луксозните сигурно два пъти и три пъти. Не може да искаш да сложиш данък върху пазарната цена„, заяви Зайкова, която е дългогодишен синдикален експерт. Тя крикитува липсата на обсъждане и съгласуване на предлаганите данъчни промени. 

„Те са глухи и слепи за всичко, което не е това, което искат. Ще стане голямо брожение„, предупреди експертът.