газ тръби

„Политико“: Сделката на „Булгаргаз“ с „Боташ“ може да възвърне руската „газова хватка“ върху Европа

Договорът, подписан по-рано тази година между българското правителство и турската енергийна компания „Боташ“, може да помогне на Русия да възвърне „задушаващата си хватка“ върху газовите доставки за Европа. Това пише електронното издание „Политико“ (Politico) в третата си поред статия, посветена на руското влияние върху снабдяването с газ на ЕС чрез нашата страната.

Сделката може да попречи на ЕС да изпълни целта си за постепенно постигане на пълен отказ от  руски изкопаеми горива до 2027 г., твърдят експерти.

Според споразумението, българската държавна компания „Булгаргаз“ се съгласява да предостави на „Боташ“ достъп до тръбопроводите у нас. Турците ще продават газ на пункта за доставка „Странджа-Малкочлар“ за нуждите на потребителите в България, както и в съседните страни.

Съгласно правната рамка, създадена от този договор, „Боташ“ обяви редица от споразумения за доставка на газ с компаниите MVM от Унгария, OMV Petrom от Румъния и East Energy Gas Trading от Молдова. Те бяха подписани през последните месеци.

Проблемът е, посочва изданието, че почти със сигурност газът пристига от Русия, която снабдява Турция чрез тръбопроводите на „Турски поток“ под морските води. Така твърди Аура Сабадуш – старши анализатор в компанията ICIS.

При положение, че по турско-българския тръбопровод могат да минават 10 млрд. куб. метра газ с някои технически корекции, това означава, че Русия може да доставя синьо гориво за допълнителното търсене в Югоизточна Европа и на Западните Балкани, които вече не са свързани чрез договори с нея, смята Сабадуш.

„Резултатът е, че Москва възвръща хватката си в региона“, каза тя.

Експертката изтъква, че това става с новооткрит енергиен и същевременно политически лост, извън компетенциите на ЕС, който няма контрол върху Турция.