Делян Добрев

Делян Добрев с ново предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за руски петрол

От ГЕРБ-СДС приветстваха започналото разследване на Европейската комисия дали руската компания „Лукойл“ се е възползвала от вратички в режима на санкции, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

„От година твърдим, че всички ползи от дерогацията са за „Лукойл“ и управлението на Путин и че българският потребител няма никаква полза“, коментира депутатът Делян Добрев:

„Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин, защото те би трябвало да имат готовност и към момента, ако решим в срок от 24 часа да премахнем дерогацията, би трябвало да имат готовност за алтернативни доставки. Затова аз за пореден път в последните година и половина питам защо не разрешават да се премахне дерогацията? Защо заплашват с оставки? Защо „Лукойл“ им е по-мил от интересите на българските потребители?“.

Добрев подготвя ново предложение за незабавно прекратяване на дерогацията, което ще бъде внесено в Народното събрание.

От своя страна Драгомир Стойнев от БСП заяви:

„Ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо наистина да има такова разследване и това разследване трябва да докаже наистина, че някой е нарушил именно дерогацията на Европейската комисия. За съжаление, част от сглобката твърдят, че представителите на правителството са се облагодетелствали. Но за нас е притеснително, че нещо, което трябваше да служи и да подпомага единствено и само българската икономика, де факто се ползва за облагодетелстване, за нерегламентирана печалба…не знам от кого“.

Според председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски дерогацията трябва да отпадне веднага:

„За нас трябва се случи веднага това нещо и трябва да има съгласие, защото, ако това не се случи, партиите, които не го подкрепиха, са про-Путин партии. И както се казва, днес е 10 ноември и демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България“. 

Подкрепихме запазване на дерогацията, за да се възползваме от дадената от европейската комисия възможност, каза Павела Митова от „Има такъв народ“ и допълни:

„Ако разбира се, Европейската комисия са открили някакви схеми, както се изказва академик Денков и нарушения, последващи от тази дерогация, то тези нарушения трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност“.

От ПП-ДБ се обявиха против незабавното спиране на дерогацията. Радослав Рибарски заяви:

„Сроковете и внезапното прекратяване на тази дерогация е неразумен подход. Предвид това, че идва и зима и трябва да бъдат подсигурени доставките на горива за населението. Ще предложим, ако срокът е проблем, допълнително скъсяване на срока евентуално след зимните месеци през март. Това е нещо, което на нас ни се струва по-разумно в сегашната ситуация“.

Във връзка с обвиненията от ГЕРБ-СДС за облагодетелстване на представители на кабинета и нарушения във връзка с дерогацията, Рибарски каза:

„Именно затова ние призоваваме НАП и „Митници“ да започнат веднага разглеждане на всички сделки, които са сключени от „Лукойл“ по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреби със санкциите или с условията в тази дерогация и във връзка с това законодателството вече е ясно, че, ако има нарушение на санкциите или на дерогацията, може да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата“.

За разследване около дерогацията призова и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Според него статуси във Фейсбук и подхвърляне на намеци за злоупотреби само разкалват политическия терен:

„И ако, още веднъж повтарям, от ГЕРБ имат сведения, че Асен Василев краде – сигнал в прокуратурата, да го занесат, да го покажат, да го направят публично достояние. Оттам насетне вече съответните разследващи органи си свършат работата“.

За пореден път политиката взема връх над икономиката. Така Костадинов коментира информацията за започнало разследване на Еврокомисията срещу България заради „Лукойл“. Според него не е редно държавата и наднационален орган да се намесват в свободния пазар.