Експерти: Играем си опасно с бюджета, ножът е опрял до кокала

Ножът започна да опира до кокала, ние се забавляваме много опасно за нас. Така икономистът Кузман Илиев коментира в предаването „Тази сутрин“ по БТВ плановете на правителството за държавния бюджет. Той посочи, че „дупката“ за вдигане на минималната заплата, на максималния осигурителен доход натиска бизнеса и средната класа. „Оформя се дефицит от над 10 млрд. Вдигаме данъци, ще облагаме тежко за едни 200 млн“, заяви икономистът и посочи, че дори се смятат едни и същи пари в различни години, а те не идват, визирайки плана за възстановяване. Предупреди и за опасност за пенсионната система. „Да не се окаже, че ще има осигурителна ваканция, в един момент няма пари – ще поискат вторите стълбове да минат за основни, защото няма пари“, алармира той.

„И тази година не излизат сметките с милиард от ДДС. Индустрията скрибуца, нямаме основание за оптимизъм и по този безотговорен начин да увеличаваме – за всички по много“, разкритикува той сметките на финансовия министър Асен Василев. Недоволен  бе за „портенето“ на партньори и облагането на бакшиша – не изглеждало сериозно.

Финанстистът Левон Хампарцумян пък определи бюджета като щедър „към всички, които поискаха нещо“. В представянето на финансовата рамка той видя и „театрален компонент“ – разправии в парламента и по медиите. „Едно време писателите, обединени в някакви съюзи по комунистическо време, гласуваха срещу писатели и книги, които никога не са чели. Същото е и в парламента“, направи паралел той. 

Хампарцумян смята, че данъкът върху бакшиша е взет от други икономики, в САЩ например сервитьорите плащат данък на база на предполагаемия бакшиш, който ще получат. „Тук това няма как да се направи. Всички тези мерки предполагат административни разходи и те вероятно биха надвишили или приближили ефекта от тези мерки“, смята той за иновативните идеи на министър Василев. „Това е като на гнойна рана да залепиш лепенка“, добави той.

Според Илиев минималната работа заплата трябва да е според конкретния регион – няма как да се сравнява София с Монтана, например.