пазар

От сряда поне 16 стоки в големи вериги с по-ниски цени

В сряда, 15 ноември, в повечето от големите търговски вериги хората ще могат да открият поне 16 храни с по-ниски цени. Те трябва да са от тъй наречената малка потребителска кошница, която е с 50 продукта.

Към момента повече от половината хипермаркети са се включили в инициативата “Достъпно за вас”, която бе обявена от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов на 18 октомври. Включването в нея е доброволно.

От министерството поясниха, че са започнали първия етап от големите вериги, тъй като са с най-много търговски обекти и поевтиняването ще се отрази на повече хора. На втория етап започва договореност с регионалните вериги и с малките магазини. Имало вече заявено желание от малки магазини да се включат в “Достъпно за вас”.

Начинанието трябваше да стартира на 1 ноември, но се забави с 15 дни заради забележките на КЗК, които министерството е отразило.

Така че от сряда, когато хората пазаруват, могат да търсят храни, до които е табелка с лого “Достъпно за вас”, което ще означава, че те са с минимални цени.

Знакът ще бъде и в брошурите на веригите, в които ще се отбелязват стоките с ниски цени, но в отделен сегмент, тъй като нямат нищо общо с промоциите. Намалението е на седмична база.