ЕС

Европейските бизнес лидери ще увеличат „устойчивите инвестиции“ до 2026 г.

Девет от десет бизнес лидери в Европа планират да запазят или увеличат своите инвестиции, свързани с устойчивостта до 2026 г., отчита проучване на германския производител на бизнес софтуер SAP, цитирано от Ройтерс.

Факторите, стимулиращи техните действия, включват необходимостта от спазване на екологичните ангажименти, според 40% от участвалите в проучването; желание за подобряване на начина, по който обществото гледа на компанията – 39%; шанс за разработване на нови продукти – 38% и за увеличаване на приходите и печалбата – 37%.

В своето годишно проучване SAP анкетира 1702 европейски бизнес лидери, за да хвърли светлина върху предизвикателствата, пред които са изправени компаниите, за да напреднат в плановете си за устойчивост, тъй като Европа се стреми да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

Бизнес лидерите посочиха няколко пречки пред предприеманите действия по отношение на устойчивостта, като например трудности при измерване на възвръщаемостта на инвестициите и въздействието върху околната среда, както и липса на яснота за това как да се вгради устойчивостта в бизнес практиките и организационната стратегия на фирмата. Те също така изразиха притеснения от липсата на финансиране.

Въпреки опасенията относно финансирането, само 13% от компаниите са заявили в проучването, че са включили своя главен финансов директор в решенията за устойчивост.