Трима арестувани за мащабна измама с криптовалута в Хърватия

Трима души са арестувани в Хърватия, включително директорът на компания за криптовалута, по подозрение, че са измамили неколкостотин души за най-малко 18,5 милиона евро, съобщи хърватската полиция, цитирана от местни медии и БТА.

Това е най-големият подобен случай в страната, отбелязват агенции.

Окръжният съд в Риека, Северозападна Хърватия, определи на Лука Буразер, директор на компанията БитЛъки (BitLucky), и още двама души, които са заподозрени в измама на стотици клиенти при търговия с криптовалути, едномесечен арест, тъй като има опасност от повторение на престъплението, информира регионалната телевизия Ен1.

Тримата са арестувани във вторник, а вчера сутринта са били разпитани от прокуратурата в Риека.

От полицията уточниха, че тримата са „измамили голям брой свои клиенти инвеститори чрез невярно представяне и укриване на факти“. Заподозрените са ощетили около 800 души в периода април 2018 – май 2023 година за най-малко 18,5 милиона евро. Около 250 души са подали жалби.

Заподозрените са съветвали гражданите сами да откриват свои крипто портфейли или да плащат определена сума в определени крипто портфейли, съставяли са договори, а с течение на времето са прехвърляли парите в своите крипто портфейли, като връщали част от парите на граждани, за да ги държат в заблуждение, обяснява Ен1.

Гуверньорът на Хърватската национална банка (HNB) Борис Вуйчич призова през май потенциалните инвеститори в криптовалути да бъдат предпазливи, като обясни, че този пазар не е регулиран в страната.