ковид

Пловдивски ученик създаде софтуер за откриване на грип – 3D технологията разпознава и COVID

Софтуер за откриване и анализ на симптомите на грип с хардуер за обратна връзка в реално време донесе голямата награда на Стоян Ганчев от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ на седмото изложение-конкурс на младежкото техническо творчество в Горна Оряховица

Ученикът от 11 „ж“ клас впечатли изключително много журито и организаторите на събитието. Той получи плакет от Община Горна Оряховица, диплом и премия от 1000 лева за цялостното си представяне.

В Седмото издание на изложението-конкурс на младежкото техническо творчество участваха 47 екипа и над 170 ученици, студенти, младежи от реалния бизнес и университетите.

„В наши дни личното здраве често се пренебрегва. Технологията може да се използва с цел помощ на хората да обърнат повече внимание на значимите симптоми на телата си. Предлагаме като решение 3D моделирано и отпечатано смарт устройство, управлявано от контролер Esp32. Той не позволява на хората да пренебрегват симптомите и ще ги информира в случай на откриване на заболяване“, заяви Стоян Ганчев. 

Иновативният продукт може да следи и съхранява информация за нивото на кислород в кръвта, телесната температура, сърдечният ритъм, прави анализ в реално време и връща обратна връзка чрез светодиоди. Събраните данни се предават на обучени невронни мрежи с висока точност (94 и 96%), които предвиждат дали потребителят е болен, или не ,и дали е заразен с Covid-19 и предупреждават, ако параметрите на тялото са животозастрашаващи.

Следващата идея на Стоян Ганчев е софтуер, който може да е в помощ на шофьорите. „В бъдеще планирам създаването на алгоритъм за идентифициране на сънливи шофьори. Вярвам, че това ще помогне за намаляване на броя на пътните произшествия. Освен това ще позволи да бъдат открити някои заболявания, свързани с несъзнателното заспиване“, чертае бъдещите си проекти ученикът, с чиито успехи Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ има основания да се гордее.