проучване

Над 30% от предприемачите в България са жени

„Жената в различните ѝ роли“ е тазгодишното мото на българския формат „Денят на жената предприемач“, който ще бъде отбелязан на 20 ноември 2023 г. в България. Мисия на форума е жените и младите момичета да получат необходимото насърчаване, споделен опит и вдъхновение, за да се развиват успешно и превърнат в лидери, постигащи успех във всяка една своя роля. 

„Този форум в световен мащаб се провежда от 10 години. През 2013 г. се учредява като Ден на жената предприемач в САЩ. И от там нататък се разпространява като кауза в много други държави, като в момента се празнува в 144 държави“, казва Славянка Стойкова, заместник-председател на Асоциацията на жените предприемачи в България – „Селена“.По думите ѝ в рамките на днешния ден са предвидени различни семинари, разделени в дневна и вечерна част. Акцент е комплексната роля, която жените изпълняват в ежедневието си. Отделено е място на мотивацията, както и взаимовръзката между изкуствен и естествен интелект.

Ролята на жените предприемачи е обединяваща и насочваща към това, че те имат нужда от подкрепа. Важно е жените, притежаващи необходимия нюх, знания и компетенции, да развиват предприемаческите си умения в България.

Данните на НСИ сочат, че през последните години делът на бизнес дамите в България се увеличава, като над 30% от предприемачите у нас са от нежния пол. Това е и причината за 5-и път Асоциацията на жените предприемачи в България да организира специално събитие, на което жените, занимаващи се с предприемаческа дейност, ще имат възможност да споделят своите знания, да окуражат хората около себе си и да им помогнат за тяхното бизнес и личностно развитие.