Израел

Скок на безработицата в Израел до 9,6% през октомври заради войната с „Хамас“

Равнището на безработицата в Израел скочи през октомври до близо 10%, след като избухването на войната с палестински бойци от „Хамас“ доведе до десетки хиляди разселени граждани, които са живели близо до граница с Газа, съобщи официалната израелска статистика.

Основната безработица остана стабилна на ниво от 3,4% през миналия месец, но вземайки предвид очакванията за временна загуба на работа, равнището на безработица достигна през октомври 9,6%, като през миналия месец безработни бяха 428 400 души спрямо 163 600 през септември – месец преди атаката на „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври.

Вследствие на атаката близо 400 000 израелци бяха призовани в резерва, а официалните данни показват, че около 80 000 израелци са били пуснати в неплатен отпуск през последните няколко седмици.

Коефициентът на заетост през октомври се понижи до 56,5% от 61,1%.

Официалната статистика отбеляза, че поради войната е трябвало да направи промени в своето проучване на работната сила през миналия месец, като почти не са проведени интервюта седмицата след атаката, докато всички последващи интервюта са били по телефона, а не лично.

От статистиката също така посочиха, че не са били проучвани общностите в рамките на 7 км от Ивицата Газа и че процентът на отговори в проучването е спаднал до 55,3% от 66,9% през септември.

Ниската безработица в Израел беше в основата на икономическия растеж, но с толкова много хора, които са уволнени или останали без работа, се очаква икономиката да се свие през четвъртото тримесечие и да нарасне с по-малко от очакваните 2,3% през 2023 г.