Китай

„Липсва логика“ в разследването на ЕС за китайските електромобили

Посланикът на Китай в ЕС обвини Брюксел в лицемерие и липса на „логика“, визирайки търговско разследване на ЕК срещу китайските електрически превозни средства, съобщава „Файненшъл таймс“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви през септември за разследване на китайските електромбили, които наводниха ЕС. Брюксел започна разследване дали да наложи наказателни мита, за да защити производителите от ЕС срещу по-евтин внос на китайски електрически превозни средства (EV), за който твърди, че се възползват от държавни субсидии. Тогава Китай се оплака от „много краткото“ време, предоставено от Брюксел, за участие в консултации за разследването на блока относно субсидиите за електромобили.

„Ако намирането на задграничен пазар може да се тълкува като свръхкапацитет в страната, какво тогава правят европейските компании на китайския пазар, например „Мерцедес“ – те продават коли на Китай от десетилетия“, заяви официалният представител на Китай в ЕС – Фу Цун на събитие, организирано от мозъчния тръст Friends of Europe.

„Не мисля, че издържа тази логика за провеждане на разследването“, добави той.

Заместник-генералният директор на търговския отдел на ЕК Мария Мартин-Прат де Абреу пък отговори, че „Това, което е добро за потребителите в дългосрочен план, е честната конкуренция“.