„Газпром“ предвижда по-малко инвестиции през следващата година

Руският газов гигант „Газпром“ съобщи в четвъртък, че ръководството му е одобрило инвестиции за 2024 г. на обща стойност 1,57 трилиона рубли (около 17,5 млрд. долара), което представлява спад спрямо инвестиции за 1,97 трлн. рубли в плановете на компанията за настоящата година, предаде Ройтерс.

Компанията каза, че средствата ще бъдат използвани за финансиране на приоритетни проекти, като производството на газ в полуостров Ямал и в източната част на Русия, както и за тръбопровода „Силата на Сибир“ до Китай и газопреработвателния комплекс на „Газпром“.

Газовият гигант също така посочи, че инвестиционният план, който ще бъде разгледан от борда на „Газпром“, ще гарантира, че бюджетът на компанията няма да е на дефицит.

„Газпром“, който загуби по-голямата част от своя дял на европейския пазар, след като началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., се опитва да преконфигурира износа си към Китай и Турция. Това обаче изисква мащабни финансови инжекции в изграждането на газотранспортна инфраструктура.