Президентът готви вето за нещо, което го няма в бюджета

Румен Радев се закани да е първият български президент, който е наложил вето на държавния бюджет. Причината – ставали сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите.

Като пример Радев посочи гласуваната транзитна такса за руския газ. От нея “Булгартрансгаз” само за месец натрупал 260 млн. дълг, постъпления в бюджета нямало, а това решение ни дискредитирало и пред европейските ни партньори.

“Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална продоволствена сигурност и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси”, посочи още Радев.

Проверка във внесения в парламента проект за бюджета за 2024 г. обаче показва, че Радев се кани да наложи вето за нещо, което го няма. В разчетите липсва продажба на държавни земи.

“Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Там няма член, с който да се продават държавни земи, такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президента се поддава на фалшиви новини”, коментира самият Василев.

Според него, ако се наложи вето, имало риск следващата година да започне без действащ бюджет, но министърът не бил учуден от това поведение на президента. И напомни, че миналата година служебният кабинет на Радев не предложи бюджет и страната остана без такъв за 7 месеца. Това затруднило работата на централната власт и общините,

“Всичко това, според мен, е опит да дерайлира членството на България в еврозоната. Видя се, че спокойно може да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година и догодина”, посочи Василев.

За таксата върху газа министърът заяви, че е начислена на “Газпром”, но компанията оспорва, че трябва да я плащат, тъй като не е задължено лице по силата на закона. “За да изчистим и това, вървят промени в закона за санкциите.

Защо президентът защитава руската компания, а не данъчните постъпления в българската хазна, може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към Радев”, добави Василев.