Нов тренд за студентския празник – и в хотелите си носят храна и напитки, плащат само нощувките

Около 8 декември студентите ще се отправят към малки и големи курорти за празника. Тази година има нов тренд – многобройните къщи за гости, а и някои хотели, дават възможност да се носят собствен алкохол и продукти за приготвяне на храната. Може да се направят и комбинации – вечерята да е в къщата за гости, а купонът – в местната дискотека или механа.

Обикновено Пампорово открива сезона точно на 8 декември, но тази година атмосферните условия може и да не позволят пълноценно използване на всички ски писти и съоръжения още от студентския празник. Във всеки случай до 10 декември ски картите се продават на преференциални цени.

А от тази зима те важат и за ски зоната на Чепеларе, когато тя бъде отворена, като курортът организира по няколко пъти на ден и превоз на туристи между Пампорово, ски зона Мечи чал и ски зона Чепеларе.
Новост е и 6-седалковият лифт от Малина до връх Снежанка, който покрива голяма част от пистите на курорта.
Студентите наблягат повече на пиенето и танците.

За тях туроператори организират посрещане на празника в курорта. Има и големи купони в зала „Родопи“, където в две поредни вечери гостуват известни диджеи. Билетите за двете събития са по 60 лева. Организирано е и настаняване в хотел за две или три нощувки със закуска и вечери.

Най-ниската възможна цена е 185 лв., но без да се смятат кувертите за дискотеките. Настаняването е в двойни и тройни стаи и апартаменти. Изисква се плащане на капаро от 30 лева, а транспортът до курорта е отделно и се заплаща на туроператора. Примерната цена за отиване и връщане от София е 40 лв. на човек, а от Пловдив – 35 лв.

Резервации за студентския празник може да се правят и отделно от тези активности, и то не само в Пампорово, а и в близкото Чепеларе.

Традиционно Банско е сред най-предпочитаните от студентите места за отбелязване на 8 декември. Тази година се очакват около 10 хил. студенти, като голяма част от пуснатите за продажба пакети вече са почти изчерпани. Младежите обикновено предпочитат местата за настаняване от среден клас, като най-бързо свършват пакетите за хотелите с 3 звезди. Те са за две нощувки със закуска и празнична вечеря в семеен или двузвезден хотел за около 120 лв. Цената се вдига до близо 250 лв. в петзвездните хотели.

Тридневните пакети се оскъпяват с около 30% и от 150 лв. за нискокатегорийните хотели стигат до 300 лв. в най-скъпите.

В последните години вече доста туристически агенции предлагат и турове с гид по нощните клубове в Банско, които започват след полунощ. Тази година в близо 15 дискотеки, барове и механи ще има гостуващи известни поп и фолк изпълнители.

Участията им са не само на 8 декември, но и следващата вечер. Предварителното записване за тур в заведенията дава право на влизане без такса вход или пък отстъпка от 10% от консумацията.

Кувертът само за празничната вечер в механите варира от 60 до 80 лв., като навсякъде има жива музика или диджей.  

Бързо се изчерпаха и възможностите за резервация на самостоятелни къщи в Банско или селата наоколо. Капацитетът на къщите е около 10-15 души и наемането им за една вечер излиза 70-90 лв. на човек.

Там студентите си приготвят сами храната, като ползват механата и всички готварски съоръжения в нея. Кабинковият лифт в Банско ще работи на 2, 3, 8, 9 и 10 декември, а при наличие на сняг младежите ще могат и да покарат ски и сноуборд.

В Еленския Балкан не се предлагат специални оферти за празника, няма и запитвания към местното бюро за туристическа информация. Това е шанс за късно организиращи се младежки компании

да си намерят  място в последната
минута

Повечето къщи се отдават за минимум 2 нощувки и цените са от 250 до 800 лв. в зависимост от капацитета. А той варира от 8 до 25 човека.

Край Велико Търново впечатлява оферта за къща в болярски стил с вътрешно барбекю, механа и модерно обзаведена кухня в село Малки чифлик. В нея може да се събере цял курс – 25 души, и 2 за нощувки струват общо 1800 лв.

132 лв. на човек пък е двудневен пакет за 8 декември в четиризвезден хотел в центъра на старата столица. Той включва настаняване в двойна стая, куверт за празнична вечеря, DJ парти, богата късна закуска на следващия ден и ползване на джакузи, сауна и парна баня в спа центъра.

Сред местните заведения

най-големият купон ще се вихри в атракцион в Арбанаси,

където ще е звездата Галена. Кувертът обаче е 100 лв. и включва празнично меню.

Няколко вили в местността Отманли също са отворени и чакат малки студентски компании за 8 декември. Уединението в гората и в същото време близостта до града поддържа интереса към вилите.

Цените са средно около 40 лв. на човек на вечер, тъй като повечето хижи там не предлагат луксозна обстановка. 90 лв. струва нощувката в къща за двама в екокомплекс в Бръшлян.

Селото, което се намира в сърцето на Странджа, е популярна туристическа дестинация и през лятото, и през зимата.

По морето къща за 12 души излиза 1800 лв. за два дни

Меню от 39 лв. предлага шикозен ресторант на брега на морето за студентския празник. То включва салата, основно ястие, безалкохолна напитка и 100 грама концентрат.

Много студенти си организират сами празника, като наемат имоти под наем около Варна. Носят си храна и напитки и така цената значително пада, а свободата в избора на музика е неизчерпаема.

Самостоятелна вила, побираща 12-25 души, за две нощувки може да се намери на цени между 1800 и 2300 лв. Това излиза между 20 и 35 лева на човек. Повечето от къщите разполагат с кухня, където празнуващите могат да си приготвят сами вечерята, както и с механа, където да купонясват.

В някои университети подготвят свои специални събития, които все още се пазят в тайна. Техните студенти предпочитат да разнообразят обстановката и да заменят морето с планина, затова пътуват до зимните курорти.

Между 80 и 120 лв. струва нощувката на 8 декември по Южното Черноморие, но резервации почти няма, установи проверка на „24 часа“. В Слънчев бряг например отворените хотели се броят на пръсти, това са предимно места, в които са настанени украински бежанци.

„Под 20% е базата в курорта, която работи и през зимата“, казва Елена Андонова, в чиито хотели са настанени около 800 бежанци, предимно майки с деца.

„Много е слаб интересът при нас за 8 декември, очакваме малко хора, предимно компании до 20 човека. Те си наемат апартаменти. Цената на студио, в което могат да нощуват до 4 човека, е 80 лв., а апартаменти се предлагат за по 100-120 лв., като в тях могат да се настанят до петима“, казва Андонова.

И уточнява, че става дума за хотели с 3 и 4 звезди.
„Вече стана традиция студентите да се ориентират към зимните курорти или към къщи за гости във вътрешността на страната“, допълва и Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

В съседните Равда и Поморие например работят по един-два големи хотелски комплекса.

В Равда популярен хотелски комплекс предлага оферта за 8 декември от 100 лв. за нощувка с  включена празнична вечеря.