Най-големият общински инвестиционен проект в Бюджет 2024 е за над 14 млн. лв.

За над 14 милиона лева е най-големият общински инвестиционен проект, заложен в капиталовата програма в Бюджет 2024 година, сочи справка на БНР в проектозакона. Той бе гласуван от Министерския съвет в петък и внесен за разглеждане в парламента, като още утре ресорната бюджетна комисия ще го гласува на първо четене.

За първи път капиталовата програма се разписва проект по проект, като е разделена на две части – национална и общинска. Общата й стойност е малко под 10 милиарда лева.

262 общини бяха подали инвестиционните си проекти до петък, когато проектозаконът за Бюджет 2024 бе внесен в парламента. Общо проектите са над 800, като справка на БНР показва, че те се фокусират основно върху изграждане и ремонт на инфраструктура.

Най-малкият е за под 50 000 лева и е за улични настилки в община Генерал Тошево. Най-големият е на Столична община, като става дума за ремонт на улица „Опълченска“ в участъка между булевардите „Тодор Александров“ и „Сливница“.

Повечето общини имат по няколко заложени проекти. Те могат да допълват списъка между първо и второ четене, както и до март догодина, когато ще бъде потърсено решение на парламента за обновяването му.

Общините имат право да кандидатстват за проекти до 6 милиона лева за най-малките през скала спрямо големината на общините до 100 милиона лева за най-големите.

Изграждането на метрото е залегнало като част от националните проекти в другата част от капиталовата програма.

На някои проекти само е указан обектът – например магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Европа“, а на други има по-подробно описание – например, за граничните пунктове, изграждане на определени отсечки от държавната пътна инфраструктура. Различни институции са предложили проекти за закупуване на техника и поръчка на специализиран софтуер например.