газ тръби

Природният газ в Германия през октомври е с 43,5% по-евтин на годишна база

Цените на вносните стоки и услуги в Германия са продължили да се понижават с бързи темпове през октомври заради поевтиняването на енергийните продукти. Това сочат данни на федералната статистическа служба „Дестатис“ (Destatis), публикувани днес на сайта й, пише БТА.

Цените на вноса са спаднали със 13 на сто през октомври спрямо същия месец на миналата година, след като през септември 2023 г. намаляват с 14,3 на сто на годишна основа.

На месечна основа вносните цени в Германия обаче са се повишили с 0,3 на сто (спрямо септември 2023 г.).

Цените на германския износ на стоки и услуги също са се понижили през октомври – с 2,3 спрямо същия месец на 2022 г. На месечна основа (спрямо септември 2023 г.) те са спаднали с 0,1 на сто.

Намаляването на цените на вноса в Германия идва на фона на значителен спад на стойността на импортните енергийни продукти. През миналия месец те са били с 43,5 на сто по-евтини в сравнение с октомври 2022 г. На месечна основа (спрямо септември 2023 г.) обаче импортът им е бил по-скъп с 1,8 на сто.

Най-голяма разлика е отчетена при вноса на природния газ, който през октомври 2023 г. е с бил с 65,3 на сто по-евтин на годишна основа. Спрямо септември тази година обаче синьото гориво е поскъпнало с 4,3 на сто.

Друго изследване на статистическата служба сочи, че заплатите в Германия са били повишени с 6,3 на сто в номинално изражение през третото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Потребителските цени са се увеличи с 5,7 на сто през същия период, което означава, че заплатите в страната са били с 0,6 на сто по високи в реално изражение през периода юли – септември, посочва „Дестатис“.