петрол

ОПЕК+ с решение за допълнително намаляване на добива на петрол през първите 3 месеца на 2024 г.

Американското министерство на енергетиката заяви, че е финализирало договори за закупуване на 2 млн.730 хил. барела петрол . Целта е запълване на стратегическия резерв на САЩ. Покупките са част от плана за бавно попълване ,  след като през миналата година резервите намаляха рекордно заради руската инвазия в Украйна и последвалите мерки, отбелязва Ройтерс.

Петролният картел ОПЕК+ е взел днес решение за допълнително намаляване на добива на черно злато през първите 3 месеца на следващата година в опит да поддържа високи цени на световните пазари.

Най-големият производител – Саудитска Арабия – удължава до края на март действието на доброволната мярка да добива по 1 милион барела дневно по-малко от добива си до юни тази година.

Русия пък увеличава от 300 000 на 500 000 барела количеството на дневното намаление на своята продукция.

Общо 23-членният картел реже добива си с близо 2 милиона барела дневно.

От края на миналата година ОПЕК+ е намалила количествата петрол, които предлага на пазарите с близо 5 милиона барела на ден, или с 5 процента от глобалното търсене.

Общото предлагане на организацията и партньорите ѝ е 43 милиона барела.

Решението днес не беше обявено по обичайния начин – от секретариата на ОПЕК+, а от отделните страни членки. Това, пише „Файненшъл таймс“, е знак за увеличаващи се разногласия сред страните производителки.

Реакцията на пазарите в Европа и Съединените щати също беше показателна – с около процент спад в цените до ниво около 80 долара за барел.