Доброслав Димитров: Ще трябват все повече IT специалисти. Ръстът не е достатъчен

„Хората в нашия сектор не търсят реализация в чужбина. Даже напротив – при нас има нетно връщане на хора от чужбина към България. Наши сънародници, които завършват западни университети, се връщат, за да правят кариера тук.“

Това заяви в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Вече надминаваме 58 000. Имаме рекорден ръст за миналата година и съответно тази – близо 8000 души повече са в индустрията, средно сме растели с около 4500″, поясни той. По думите му обаче това не е достатъчно нито да се цифровизира икономиката

От ключово значение е да станем 100 000-150 000 и държавата не трябва да пречи, а да помага, подчерта Димитров.

Ръстът се дължи отчасти на сините карти, които вече се издават по-лесно, но „останалите са вътрешно „създадени“ и преквалифицирани хора“, допълни той. Сините карти у нас обаче се издават по-бавно в сравнение с други европейски страни.

„В средносрочен и дългосрочен план специалистите няма как да стигат. Това е световен недостиг – цялата икономика, цивилизацията върви към изключително голяма технологичност и ще трябват все повече такива хора в бъдеще“, коментира специалистът пред БНР.

Влизайки в тази професия, хората остават ученици за цял живот. Колкото по-рано навлязат, толкова по-добре“, изтъкна Димитров.

„Има леко охлаждане на този пазар, но това ще ни касае в следващата година, година и нещо“, отбеляза Доброслав Димитров във връзка с икономическата криза, която по думите му все още не сме усетили, но няма как да не ни засегне.