Петър Чобанов

Подуправителят на БНБ: Трудно се налага вето върху бюджета, това носи своята политическа цена

Трудно се налага вето върху бюджета, тъй като това носи своята политическа цена, коментира в предаването на „На фокус“ по Нова телевизия подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Коментарът е по повод предупреждението на президента Румен Радев, че може да наложи вето върху държавния бюджет за следващата година.

Мисля, че предупреждението на президента беше достатъчно и обясненията, които бяха дадени след това, показаха, че е имало нужда от такова предупреждение, смята Чобанов. Според него дали ще бъде наложено вето, зависи от това какво в крайна сметка ще бъде прието от парламента. Мисля, че президентската институция следи внимателно какво е записано и как ще бъде изпълнявано, и, като отделна власт, има право на свое мнение, добави той.

Ветото на президента беше предупреждение от гледна точка на идеята за продажба на държавна земя през 2025 г.,, обсъждана между земеделското и финансовото министерство, обясни подуправителят на Централната банка.

На въпрос дали предлаганият бюджет е „опасна авантюра“, подчерта, че има правила – национални, европейски, и тогава, когато икономическият растеж е на относително добро ниво, е нормално бюджетът да е с по-нисък дефицит, да харчим, колкото изкарваме. Желателно беше да има поне някакво намаление на дефицита – по половин процент да е на година, но да се вижда, че се прави усилие в тази посока, изтъкна Чобанов. Но философията на бюджета, явно, е различна, философията на бюджетите, в които участва Асен Василев, е такава, допълни той.

По думите му живеем в гъвкава и адаптивна икономика, която е показала, че можем да преминава през различните шокове. Хубаво е, че българската икономика се адаптира, че имаме относително нормални темпове на растеж и нарастване на доходите през последните години, коментира подуправителят на БНБ.

За да има по-нисък дефицит, трябва с по-малко бюджетни средства да постигаме по-добри цели, да знаем кои са основните сектори, които да бъдат реформирани – здравеопазване, образование, социални разходи, уточни той. Според него този бюджет съдържа достатъчно средства, които биха могли да бъдат използвани за тези цели. Към момента дългът, като процент от икономиката, от БВП, не е на високи нива, но всяко негово следващо увеличение създава риска да влезем във все по-големи дългове и да не можем да овладеем този процес, призоваваме към по-добра ефективност на разходите, към тяхното насочване там, където са необходими, по-малко заеми, настоя Петър Чобанов.