google

Акциите на Google поскъпват с 5% след стартирането на езиковия ИИ модел Gemini

Акциите на компанията-майка на Google – Alphabet Inc. поскъпват с 5% в началото на търговията на Уолстрийт, след стартирането на Gemini – нов езиков модел, базиран на изкуствен интелект (AI).

Заедно със стартирането на Gemini, снощи Google представи и най-новия си смартфон Pixel 8 Pro, оборудван с Gemini, като същевременно представи и нов AI ускорител и нов AI хиперкомпютър.

Към 17.00 часа българско време акциите на Alphabet поскъпнаха с 5% към 138 долара за една акция, отправяйки поглед към бившите важни ценови върхове около 141,10 (от 22-ри ноември) и около 142,38 долара (от 12-ти октомври).

Поскъпването н акциите на компанията-майка на Google допринасят за възходящо движение и на акциите на други технологични гиганти като Amazon и Apple, които поскъпват с между 1,3% и 1,5% в началото на днешната търговия на Уолстрийт.

Акциите на Nvidia и на Meta също поскъпват с над 1%, а тези на Advanced Micro Devices скочиха с повече от 5%, след като Meta, OpenAI и Microsofобвиха, че ще използват най-новия чип с изкуствен интелект на AMD.