трактор

ДФ „Земеделие“ изплати над 5 млн. лв. по т.нар. украинска помощ

Държавен фонд „Земеделие“ изплати над 5 млн. лева на 92-ма земеделски производители по държавната помощ за преодоляване на икономическите загуби заради войната в Украйна. 

Допълнителната финансова подкрепа е изплатена на фермерите, които бяха достигнали тавана от 250 хиляди евро и след разрешение на Европейската комисия допустимият праг да се вдигне на 280 хиляди евро.

Промените в тавана бяха утвърдени вчера от Държавен фонд „Земеделие“ и днес парите са вече по сметките на земеделците.

Проблемът с липсата на средства за достигналите тавана по украинската помощ беше в основата на протестите на фермерите миналата седмица.

Затова и фонд „Земеделие“ действа оперативно и успя да преведе парите само ден, след като промените в тавана бяха утвърдени от управителния съвет на фонда. 

След изплащане на новия таван производителите, които са го достигнали, вече са 81. 

В  същото време от определения за украинската помощ бюджет остават още 39 млн. лева.  Ако плати тези пари на същите фермери, България ще наруши европейските регламенти. 

Ето защо преди седмица Министерството на земеделието изпрати в Европейската комисия искане за нова държавна помощ в размер на 39 млн. лв.  Като с нея ще бъдат компенсирани 70 на сто от енергийните разходи на стопаните, които към момента са получили тавана от 280 хиляди лева по украинската помощ.

Тъй като режимът за отпускане на тези средства е само уведомителен, България не е длъжна да чака ново разрешение от Брюксел, така че стопаните вероятно ще получат 39-те милиона лева до края на годината.