телефон

Над 100 000 работници в технологичната индустрия се очаква да загубят работата си до 2030 г.

2023 година се превърна в година на масови съкращения. Много компании в технологичния сектор в целия свят решиха да освободят голяма част от работната си сила. Тенденцията не подмина и Испания, където през следващите две години ще бъдат съкратени 5 124 души само от „Телефоника“.

Испанският телеком вече информира синдикатите за предстоящите съкращения. Повече от половината от тях са в регионите на Мадрид, Каталуния и Андалусия. Според ръководството на компанията причините са „продуктивни, организационни и технически“, а според синдикатите основната е навлизането на изкуствения интелект в сферата на телекомуникациите. Затова те ще настояват за отпускането на обща финансова помощ от държавата, и от „Телефоника“, която да помогне на съкратените да се преквалифицират и да си намерят нова работа.

Телекомът обаче не е единственият, който планира съкращения. Само през тази година 1 144 технологични компании са съкратили 256 411 души по целия свят. През 2022 г. те са били близо 165 000. Освен изкуствения интелект като причини се сочат и инфлацията, и рискът от рецесия.

Много от компаниите в сектора започнаха да търпят загуби още от пандемията, които бяха увеличени от икономическите последици от войната в Украйна. Сред тях са „Спотифай“, „Бритиш телеком“, „Водафон“ и „Мета“, чийто осъществени или планирани съкращения касаят над 90 000 души.

Компанията „Амазон“, която изживя „златната си ера“ по време на пандемията сега съкрати 27 000 служители. Без работа остана и 80% от испанския персонал на „Екс“, по-рано „Туитър“.