газопровод

Трима президенти дадоха старта на газовата връзка между България и Сърбия

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан – Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев, дадоха начало на експлоатацията на газова връзка между България и Сърбия. Интерконекторът започва работа днес и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво.

След церемонията Румен Радев каза, че с активната си политика България променя енергийната карта на Европа:  

„Това е израз на нашата воля с общи усилия да допринасяме за много по-сигурни, много по-диверсифицирани доставки, както за България, така и за всички наши партньори и съюзници“, изтъкна  президентът Радев на церемонията в сръбския град Ниш.

Държавният глава очаква газовата връзка да допринесе за увеличаване на инвестиционния интерес към районите по българо-сръбската граница:

„Той е символ на успешното ползотворно сътрудничество между България и Сърбия, той е израз на нашата единна воля да градим заедно нашето европейско бъдеще.

Той е израз на амбициозната визия на Европейския съюз за сигурни, надеждни източници на енергия. И аз съм убеден, че освен това интерконекторът ще допринесе  за повишаване на инвестиционния интерес към пограничните райони“.

Интерконекторът е с капацитет 1,8 милиарда кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут.

Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор.

По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи днешното събитие в Ниш по въвеждане в експлоатация на газовата връзка като церемония на приятелство и партньорство, което ще допринесе за енергийната сигурност не само на София и Белград, но и на цяла Европа.

Сърбия е деветата държава, за която Баку изнася природен газ. Алиев заяви, че до 2027 година страната му ще удвои износа си на природен газ за Европа.

Тази година Азербайджан е изнесъл близо 1 млрд. кубически метра синьо гориво за България.