уран

Цената на урана надхвърли 82 долара за един паунд за пръв път от над 15 години

Цените на урана надхвърлиха 82 долара за един паунд за пръв от януари 2008 г., надвишавайки нивата отпреди бедствието с японската ядрена електроцентрала „Фукушима“, тъй като голямото търсене е изправено пред рискове, свързани с предлагането.

Фючърсите на Nymex, проследяващи договорите на физическия пазар за суровата форма на уран, известна като yellowcake, достигнаха 82,30 долара за един паунд. Цените се повишиха рязко тази година, след като повече от десетилетие те се колебаеха, като поскъпването идва на фона на ядрения ренесанс по света, както и многобройни производствени предизвикателства.

Повод за продължаващото поскъпване беше приетият снощи законопроект от Камарата на представителите на Съединените щати за забрана на вноса на ядрено гориво от Русия – най-големият световен производител на обогатен уран и един от най-големите доставчици за САЩ, увеличавайки рисковете за доставките след частичното избягване на европейските енергийни компании на използването на руско ядрено гориво.

Има и други рискове за доставките, включително несигурността след военния преврат в Нигер, която изнася ядрено гориво за Европа и по-ниските добиви на уран в Канада.

Междувременно резките ценови колебания при изкопаемите горива и целите за декарбонизация накараха редица държави да удължат живота на съществуващите ядрени мощности и да увеличат инвестициите в нови централи, водени от обещанието на Китай да построи още 32 ядрени реактора до края на десетилетието.

Оптимистичната перспектива за растящото търсене е в съответствие с по-ниските запаси от ядрено гориво за комуналните услуги, което води до широкомащабна покупателна дейност в краткосрочен план.