„Политико“: Доклад твърди, че в България е внасян руски петрол на цена над тавана от $60 за барел

От Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух твърдят, че бургаската рафинерия „Нефтохим“ е внасяла руски петрол над определения ценови таван от 60 долара за барел. Изследването е цитирано от изданието „Политико“.

Според имейл кореспонденция, видяна от „Политико“, между представители на Агенция „Митници“ и европейски официални лица, заради дерогацията за внос на руски петрол страната ни може и да не прилага наложения ценови таван на нефт от Русия.

Цитираната от „Политико“ кореспонденция е от началото на август, а според публикуваното проучване за периода между август и октомври тази година рафинерията в Бургас има 20 доставки руски петрол, за които е платила над ценовия таван от 60 долара за барел и така е осигурила 468 млн. долара данъчни приходи, с които Кремъл може да финансира водената от него война срещу Украйна.

БНР изпрати въпроси до Агенция „Митници“ с настояване за коментар на изнесената информация (и потвърждаване на достоверността ѝ).

Над една четвърт от целия износ на горивни продукти от „Нефтохим“ в посочения период е свързан с базирани в Европейския съюз трансфери от кораб на кораб с крайни дестинации в редица страни извън Европа. Всеки трети от тях е бил в посока Съединените щати, сочи още докладът на двата изследователски центъра.