Мобилен аудиогид за Трявна разказва историята на възрожденския град

Първият мобилен аудиогид за Трявна разказва вълнуващата история на възрожденския град. Мобилното приложение „Трявна аудиогид“, насочено към туристите, е било представено пред местната общност, хотелиери, музейни специалисти и представители на местната власт, съобщи Георги Бъчваров, координатор на проекта за връзките с обществеността.

По думите му това е първото мобилно приложение, което дава цялостен разказ за възрожденския град и неговото културно наследство. То е създадено по проект „Миналото на Трявна в дигиталното бъдеще“, финансиран от Национален фонд „Култура“. Съдържанието е разработено от екипа на сдружението „Институт за приложения в туризма“ и е съгласувано с музейните експерти от Специализирания музей на резбарско и зографско изкуство в Трявна.

Приложението е създадено за операционната система Андроид, безплатно е за потребителите и съдържа разходки на български и английски език. Аудиогидът позволява на туриста персонално приключение, при което той може да се потопи едновременно в миналото и в настоящето на Трявна, да усети емоциите, да чуе звуците, да се докосне до ежедневието на тревненските занаятчии, обясни Бъчваров. Приложението има изчистен дизайн, за да акцентира върху основното съдържание – аудиозаписите. Във външния му вид са вплетени характерните елементи за Трявна.

Единственият аудиогид за Трявна предлага две аудиоразходки. Чрез него посетителят може да научи повече за възрожденска Трявна и за постоянната експозиция в музея „Старото школо“. Градската разходка е планирана като кръг – потребителят може да започне разказа от всяка точка в града, а с аудиоразказа ще премине през всички останали части, връщайки се отново до мястото, откъдето е започнал. Включени са всички туристически обекти в града.

Съдържанието на аудиоразказа е създадено от доц. Гергана Георгиева – ръководител на проекта и преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Нейните научните интереси са свързани с живота по българските земи в периода XV – XIX в. и Старопланинския регион. От 6 години тя се занимава с историята на Трявна и е открила нови османски документи, които не са превеждани досега.

По думите на доц. Георгиева Трявна е един от добре запазените архитектурно-исторически комплекси, където туристите могат да видят цялостен архитектурен вид на селището от XIX век и да се потопят във възрожденската атмосфера, като това създава усещане за разходка в миналото. „Тук имахме възможност да съчетаем разказа както за обекти на материалното културно наследство, така и за традициите на художествените занаяти, т.е. нематериалното културно наследство“, е разказала доц. Георгиева.

Създадохме мобилно приложение, което ще бъде от полза за всички туристи, като им предостави един пълноценен и задълбочен разказ за Трявна, за нейното възрожденско минало и занаятите, които тук се представят, сподели координаторът на проекта Георги Бъчваров. „Разсъждавайки с какво нашият капацитет може да допринесе за туристическия бранш, започнахме работа по приложението. Насочихме се към създаване на мобилно приложение, чрез което всеки посетител на Трявна със своя собствен телефон и слушалки, със собствено темпо, може да се разходи и да научи нови и любопитни неща за града“, каза още той.

Използването на приложението е лесно, посочиха създателите. След стартирането му потребителят може да избере език – български или английски, а след това преминава през кратки насоки как се работи с приложението. Важно е да се посочи, че апликацията не събира лични данни, нито запазва данни за местоположението на потребителя. Интернет е необходим единствено за първоначалната инсталация.

Точките от аудиоразходката са означени със специален маркер. След отваряне на приложението, туристът ще види местоположението си на картата и може да започне разказа от най-близката точка, а гласът ще му даде насоки накъде да продължи с разходката. Аудиогидът ще продължи с разказа едва, когато слушателят стигне до следващия обект. Това означава, че човек може да влезе във всяка от музейните експозиции, занаятчийските ателиета или да отдъхне в някое от многобройните заведения в града. При продължаване по маршрута ще продължи и аудиоразказът.

Създателите на приложението посочиха, че са имали добро партньорство със Специализирания музей за зографско и резбарско изкуство, а директорът Юлия Нинова и нейният екип са ги подкрепяли през целия цикъл на проекта.

Проектът „Миналото на Трявна в дигиталното бъдеще“ предлага иновативен и съобразен с новите възможности на дигиталните технологии подход за популяризиране и атрактивно представяне на архитектурно-историческия резерват Трявна. Безплатното мобилно приложение представя резервата като обект на материалното културно наследство, както и местните традиционните художествени занаяти – резбарство и зографство, като обект на нематериалното културно наследство, посочи Бъчваров.