От недофинансиране страдат компаниите, които започват дейност в съвсем ранна фаза, каза Васил Христов от „Иновейшън Кепитъл“

От недофинансиране страдат компаниите, които започват дейност в съвсем ранна фаза. Финансирането се получава на по-късен етап, когато рискът не е толкова голям. Това каза Васил Христов от Innovation Capital („Иновейшън Кепитъл“) по време на Национална кръгла маса на тема „Иновациите – възможностите пред България“, която се организира под егидата на президента на Република България Румен Радев. По думите му има необходимост от подкрепа в предприемаческата екосистема.

Според него трябва да се направят преференции в използването на иновативните продукти.

Основните пречки, които са пред предприемачите на технологичните компании в България, са в намирането на инженерни и технически специалисти, добави Васил Христов. Той уточни, че няма квалифицирани хора, които да остават в България.

Друг проблем е лисата на мениджмънт, липсва и достъп до финансов и дялов капитал. Трябва да има и политика, която да подкрепя българските компании в чужбина. Корупцията дори не е сред основните проблеми за стартиращия бизнес.

В Европа изцяло се изпусна шансът да присъства на световната карта на иновациите, заяви още Васил Христов. В компаниите от Топ 20 присъстват само компании от Франция. Делът на дяловия капитал на Европа драматично спада и през 2021 г. е под 10 процента, посочи той.